Een online installatie in samenwerking met Gijs de Heij die deel uitmaakt van:
* de online tentoonstelling DiVersies, georganiseerd door Constant, opening op 25 juni om 17u. Bezoek de installatie: https://di.versions.space/when-organic-trees-meet-the-data-tree/index.html
* Les Colloques de Cerisy, ‘Angles morts du Numérique‘, Château de Cerisy, Normandie, FR, september 2020.
Wikidata, de structurele versie van Wikipedia, wordt wereldwijd gebruikt om taalsoftware te trainen, zoals vertaalapps en autocomplete functies in zoekmachines. De gegevens van Wikidata zijn toegankelijk en gratis, de informatie is up-to-date en bestaat in veel verschillende talen.
Wanneer organische bomen op zoek gaan naar hoe zij worden gerepresenteerd in deze database, worden culturele en machtsstructuren zichtbaar. Dit werk maakt duidelijk dat bijvoorbeeld niet alle talen er op dezelfde manier aanwezig zijn. Bovendien leidt de zoekterm boom er naar individuele bomen, zoals de tamme kastanje die naast het huis van Anne Frank groeide. Waar zelfs een kind gemakkelijk een boom kan aanwijzen in het fysieke leven, is het concept van een boom een uitdaging voor programmeurs in de digitale wereld.
Dit is het gevolg van de classificatiecultuur die in de 18e eeuw heerste, en meer bepaald van de Zweedse arts en wetenschapper Carl Linnaeus. Zijn classificatiesysteem ligt aan de basis van de hedendaagse botanische nomenclatuur. Een boom is daarin onbestaande, vanuit de opvatting dat elke plant potentieel kan uitgroeien tot een boom, afhankelijk van het klimaat waarin die zich bevindt.
Wanneer organische bomen de binaire boom ontmoeten geeft een stem aan bomen, algoritmes en mensen. Hun visuele verhalen geven een kritische blik op het creatieproces van apps en andere software die we dagelijks gebruiken.
Creatie: https://di.versions.space/when-organic-trees-meet-the-data-tree/index.html
Concept: Anaïs Berck
Realisatie: Anaïs Berck, Gijs de Heij
Met dank aan: Axel Claes
Bomen: all species belonging to the following families: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tree_genera
Code: Python, Sparqle, Turtle, Jinja, Imagemagick
Broncode: https://gitlab.constantvzw.org/algolit/algoliterary_publishing/-/tree/master/wikidata_drawing
Data gedownload van Wikidata in maart 2020