Koloniale Wikiplantkunde maakt deel uit van:
* de tentoonstelling DiVersies van Constant in De Pianofabriek in Brussel, oktober 2019.
* het debat in het kader van DiVersies, tentoonstelling van Constant in De Pianofabriek in Brussel, oktober 2019.
* de tentoonstelling & discussie tijdens MozFest2019 in Ravensbourne, Londen, oktober 2019
* tentoonstelling werk en presentatie tijdens APREM in Théâtre de la Fabrique in La Bouverie, november 2019
Koloniale Wikiplantkunde is een voorstel om op zoek te gaan naar ‘anders zijn’ in de online encyclopedie Wikipedia. Het anders zijn in dit werk wordt vertegenwoordigd door bomen. Deze andere-dan-menselijke wezens zijn een essentieel onderdeel van de koloniale geschiedenis. Er bestond een intieme relatie tussen botanische wetenschap, handel en staatspolitiek. Zoals Londa Schiebinger en Claudia Swan in hun boek ‘Colonial Botany’ schrijven: “colonial endeavours moved plants and knowledge of plants promiscuously around the world”.
Niet-westerse bomen werden in die periode niet alleen verplaatst, ze werden door Europeanen ook hernoemd volgens het classificatiesysteem van Linnaeus. Deze Latijnse namen zijn vandaag nog steeds de standaard wereldwijd. De medicinale, eetbare en materiële toepassingen van bomen en planten werden gecommercialiseerd. Botanische tuinen werden wereldwijd aangelegd als onderdeel van de koloniale economische exploratiepolitiek.
Wikipedia is de meest gebruikte online bron voor feiten. Het is meertalig, wordt dagelijks bijgewerkt en is gratis beschikbaar. Wikipedia-teksten zijn wereldwijd een belangrijke bron voor het ontwikkelen en trainen van nieuwe software die onze wereld mee vormgeeft.
Koloniale Wikiplantkunde toont hoe Wikipedia enkele belangrijke bomen uit verschillende continenten weergeeft. Door hun kwantitatieve en kwalitatieve beschrijvingen in verschillende talen te bekijken, hoopt Koloniale Wikiplantkunde een idee te geven van hoe de representatie van deze andere-dan-menselijke wezens afhankelijk is van perspectieven en internationale relaties.
Beeld: Constant, 2019