Trees of Discomfort

[EN] [FR]

Foto van Guillaume Slizewicz

Installatie als experiment in het kader van het FRART onderzoekstraject, getoond in Constant_V van juni tot september 2022, een creatie van Gijs de Heij en Guillaume Slizewicz.

Het is een artistieke interpretatie van het random forest algoritme, een machine learning algoritme waarbij verschillende beslisbomen worden getraind op een dataset en een bos vormen. De bomen van het bos proberen de categorie van een gegeven waarneming te voorspellen. Dat doen ze door een reeks ja- of nee-vragen te beantwoorden. Beginnend bij de wortel van de boom volgen ze ofwel de linker ofwel de rechter tak om uit te komen bij de volgende vraag (een knoop), of bij een antwoord (een eindpunt). Zodra de bomen voor zichzelf hebben beslist, stemmen ze en komt het bos tot een besluit.

In Trees of Discomfort leven vijf (beslissings)bomen en een aankondiger op zes microcontrollers (ESP-32). Wanneer een waarneming wordt aangekondigd zal elk van de bomen proberen de waarneming te classificeren en zijn denkwijze toelichten. Af en toe uit een boom zijn twijfels over zijn gedrag en de context waarin hij is ontwikkeld en spreekt hij zijn onbehagen uit over plantkunde, herbaria, de iris-dataset en classificatieprocessen.

Algoritme: Random Forest
Datasets: Iris Dataset, Levend Herbarium van Meise, Digitaal Herbarium van Meise.
Mensen: Gijs de Heij, Guillaume Slizewicz

De code van deze installatie kan je vinden op: https://gitlab.constantvzw.org/anais_berck/trees-of-discomfort

Een creatie in het kader van de algoliteraire uitgeverij van Anaïs Berck, een project ondersteund door FRART.