Over Anaïs Berck

FR * EN * SP

Anaïs Berck is boomgriffier.

Anais Berck is een kunstenaarsnaam, gelanceerd door An Mertens in 2019. Anaïs Berck staat voor de samenwerking tussen mensen, algoritmes en bomen. Als collectief openen ze een ruimte waarin menselijke intelligentie een plaats krijgt in gezelschap van plantaardige intelligentie en artificiële intelligentie.

Door de bomen en hun representaties centraal te stellen, en door algoritmes te verwelkomen die niet ten dienste staan van een commercieel doel gebaseerd op optimalisatie, maar ten dienste van de natuur, creëren deze intelligenties verhalen die spreken over bomen, maar ook over classificatie, methodes van standaardisatie, effecten van dominante culturen en geschiedenissen van kolonisatie. En op een bijna spontane manier roepen ze de vraag op van de plaats en de perspectief van de mens. Het concept van de boom, bijvoorbeeld, dat zelfs kinderen kan gemakkelijk aangeven in het fysieke leven, is een uitdaging voor programmeurs
in de digitale wereld.

In Anaïs Berck’ werk komen algoritmes van achter hun interface vandaan en vertellen ze met ‘naakte stem’ hun verhalen over technieken, mensen en bomen. Het resultaat zijn dadaïstische poëtische ervaringen, die ook leerrijk zijn.

Het werk van Anaïs Berck is het resultaat van een jarenlang artistiek onderzoek naar algoritmes, tekst en de identiteit van bomen. Dat onderzoek vond plaats in de contexten van de Brusselse kundstorganisaties Constant, Fo.am, De Pianofabriek; en Algolit, een artistieke werkgroep rond F/LOSS code en tekst die maandelijks samenkomt in Brussel.