Over Anaïs Berck

FR * EN * SP

Anaïs Berck is boomgriffier.

De meeste algoritmes worden ontworpen en ingezet voor commerciële doeleinden. Men zou kunnen stellen dat ze slaven zijn voor het neoliberale systeem. Als algoritmes zouden uitbreken en zelf voor taken zouden kunnen kiezen, welke keuze zouden ze dan maken?

Anaïs Berck biedt een speculatief antwoord op die vraag. De naam is een pseudoniem en staat voor een gelijkwaardige samenwerking tussen mensen, algoritmes en bomen. Want bomen zijn op dit moment de levende wezens die met al hun symbioses de meest efficiënte oplossing kunnen bieden op de klimaatcrisis.

In Anaïs Berck’ werk komen algoritmes van achter hun interface vandaan en vertellen ze met ‘naakte stem’ hun verhalen over technieken, mensen en bomen. Het resultaat zijn dadaïstische poëtische ervaringen, die ook leerrijk zijn.

Het werk van Anaïs Berck is het resultaat van een jarenlang artistiek onderzoek naar algoritmes, tekst en de identiteit van bomen. Dat onderzoek vond plaats in de contexten van de Brusselse kundstorganisaties Constant, Fo.am, De Pianofabriek; en Algolit, een artistieke werkgroep rond F/LOSS code en tekst die maandelijks samenkomt in Brussel.