Oproep tot Deelname

[EN] [FR]

Anaïs Berck nodigt vijf makers.sters uit voor een betaalde residentie tijdens twee weekends in september en oktober 2022.

Anaïs Berck staat voor een samenwerking tussen mensen, algoritmes en bomen. Als collectief openen ze een ruimte waarin menselijke intelligentie wordt verkend in gezelschap van plantaardige intelligentie en artificiële intelligentie. Anaïs Berck ontstond in oktober 2019 en ontwikkelt werk in combinaties van telkens verschillende mensen, bomen en algoritmes.

Dankzij de steun van FRArt onderzoekt Anaïs Berck dit jaar het idee van ’Een Algoliteraire Uitgeverij’ waarin de auteurs algoritmes zijn, gepresenteerd met hun contexten en codes; en waarin de inhoud van de boeken wordt bepaald door bomen en de natuur. Dit onderzoek in gezelschap van meer-dan-menselijke wezens brengt Anaïs Berck bij explosieve territoria waar de koloniale erfenis in plantkunde, technologie en de uitgeverswereld elkaar raken. Daar worden de implicaties van de Westerse ideologie, de middelpuntzoekende kracht van archivisme en extractivisme op scherp gesteld.

Tijdens de residentie ontwikkelen deelnemers.sters algoliteraire publicaties. Dit zijn publiceerexperimenten met algoritmes en literaire, wetenschappelijke en activistische datasets over bomen en natuur. We vragen ons af: wie en wat wordt uitgesloten, onzichtbaar gemaakt of uitgebuit in de bestaande representaties, gereedschappen en praktijken? Hoe kunnen we hun aanwezigheid in geschiedenissen en vertellingen herstellen? Hoe kunnen we onszelf, onze gereedschappen, onze praktijken, onze relaties met de wereld en ons nalatenschap helen en transformeren? Hoe kunnen we de middelpuntvliedende kracht in de botanica, de informatica en de uitgeverij helpen destabiliseren? Hoe kunnen we boeken, databases, algoritmes zichtbaar maken als objecten van twijfel en uitstijgen boven hun gestandaardiseerde formats?

____ Deelname

Ben je een kunstenaar.es, programmeur.se, ingenieur.e, wetenschapper.ster of ontwerper.ster die gedreven wordt door bovenstaande vragen, en heb je programmeerervaring?

Stuur dan voor 1 augustus 2022 een email naar publishing@anaisberck.be, met in bijlage:

  • een korte presentatie van jezelf
  • waarom je wil deelnemen (dit kan ook een video- of audioboodschap zijn)

We moedigen deelnemers.sters uit ondervertegenwoordigde gemeenschappen van harte aan om deel te nemen. Ten laatste op 15 augustus 2022 kan je een antwoord verwachten.

____ Wat Anaïs Berck je biedt

Je neemt deel aan twee collectieve werkmomenten:

  • van vrijdag 16 tot zondag 18 september, Brussel
  • van donderdag 13 tot zaterdag 15 oktober, Brussel
  • Gesprek over en presentatie van de experimenten op zondag 16 oktober

Tijdens de residentie creëert Anaïs Berck een tijdelijke werkomgeving waar deelnemers.sters hun verschillende soorten expertise aan elkaar kunnen koppelen om samen publiceerexperimenten te ontwikkelen. We maken gebruik van Free, Libre en Open Source software en van data die beschikbaar is onder een open licentie. Documentatie en experimenten worden gedeeld onder de open content licentie CC4R.

Het eerste werkmoment wordt ingeleid met voorbeelden van publiceerexperimenten, algoritmes en datasets waarmee we vervolgens aan de slag gaan. In functie van de collectieve noden wordt meer inhoudelijke input voorzien tijdens het tweede weekend.

Elke deelneem.ster ontvangt een fee van 1500€ (BTWi).
Lunch, een klein budget voor materiaal is voorzien voor elke deelnemer.ster.
We kunnen ook bijdragen aan reis- en verblijfskosten voor mensen die van buiten België deelnemen.

Deze oproep is mogelijk dankzij de steun van FRArt (Art & Recherche).