Levenshtein Distance leest Cortázar

[EN] [FR] [SP]

https://levenshtein.local.algoliterarypublishing.net/

Creatie voor de online tentoonstelling #ÁGORA / CEMENTO / CÓDIGO, georganiseerd door LEKUTAN Cultural Association in het Internationale Centrum voor Hedendaagse Kunst Tabakalera in Donostia/San Sebastián.

Levenshtein Distance leest Cortázar werd gelanceerd op 8 februari 2021. Het is de eerste versie van het eerste boek in de ‘Algoliteraire Uitgeverij: vrienden worden met bomen’. In juni 2021, tijdens een residentie in Medialab Prado in Madrid, ontwikkelt Anaïs Berck een prototype van deze Algoliteraire Uitgeverij, waarin algoritmes de auteurs zijn van ongewone boeken. De residentie is toegekend door het programma “Residentie Digitale Cultuur” van de Vlaamse Overheid.

De auteurs in deze uitgeverij zijn algoritmes, gepresenteerd met hun context en code; hun boeken presenteren het vertelstandpunt van algoritmes. Door de boom en zijn representaties centraal te stellen in hun werk, en door algoritmes niet in te zetten voor commerciële doeleinden, maar voor meer verwantschap met de natuur, creëren deze intelligenties verhalen die over bomen spreken en ook koloniale opvattingen over classificatie en standaardiseringsmethoden aanvechten, en zich kritisch kunnen uitlaten over de effecten van dominante culturen. Ze plaatsen bomen centraal, en decentraliseren daarmee het menselijke perspectief.

De auteur van dit boek is de Levenhstein Distance, het onderwerp is de eucalyptus boom in “Fama y eucalipto”, een fragment uit Historias de Cronopios y de Famas van Julio Cortázar.

De oplage van dit boek is per definitie oneindig en elke kopij is uniek.

In dit werk wordt Anaïs Berck vertegenwoordigd door:

  • het algoritme Levenshtein Distance
  • de eucaliptus boom in Historias de Cronopios y Famas van Julio Cortázar, verschenen in 1962 bij Editorial Minotauro
  • de mensen An Mertens en Gijs de Heij