Een algoliteraire uitgeverij

[EN] [FR] [SP]

Anaïs Berck onderzoekt het concept van een algoliteraire uitgeverij waarin algoritmes de auteurs zijn, gepresenteerd met hun context en codes; en waarin de inhoud van de boeken wordt bepaald door bomen en de natuur. Door de boom centraal te stellen en door algoritmen niet in dienst te stellen van een geoptimaliseerd commercieel doel, maar te laten samenwerken met de natuur, creëert de uitgeverij verhalen over bomen, maar ook over classificatie, standaardiseringsmethoden, en de impact van dominante culturen en kolonisatie.

Hier vind je een eerste prototype: http://algoliterarypublishing.net/.

Anaïs Berck : een algoliteraire uitgeverij, wordt op dit moment vertegenwoordigd door heel wat algoritmes, verschillende bomen en de volgende mensen : An Mertens (zij/ze), Guillaume Slizewicz (hij/hem), Gijs de Heij (hij/hem), (tot maart 22 : Loren Britton (zij/hen)).

Je kan contact met ons opnemen via publishing atttttt anaisberck.be.

Het prototype werd ontwikkeld tijdens een residentie in juni 2021 in Medialab Prado, Madrid, in het kader van het programma ‘Residentie Digitale Cultuur’ van de Vlaamse Overheid. Het onderzoek in 2021-2022 is mogelijk dankzij de steun van FRArt/Art & Recherche, in samenwerking met ESA Saint-Luc Bruxelles, ESA La Cambre Bruxelles, Villa Empain, Plantentuin Meise, Koninklijke Bibliotheek van België, Bibliothèque Nationale de France.