an mertens

[EN] [FR] [SP]

An Mertens is mediakunstenaar, verteller, natuur- en spirituele gids en af en toe schrijft ze ook fictie. Al meer dan de helft van haar leven woont ze in Brussel. Dat heeft alles te maken met haar liefde voor het kunstenaarsleven én voor het Zoniënwoud. Haar activiteiten zijn verspreid over verschillende websites: artistieke projecten via https://www.anaisberck.be/, meditatieve boswandelingen via https://www.moonwalks.be/, collectief algoliterair werk via https://algolit.net/, artistiek werk tot 2019 via https://paramoulipist.be/.

Context

In 2007 kreeg An de vraag van Constant of ze geen zin had om na te denken over wat het betekent om schrijver en verteller te zijn in een digitale omgeving. Van 2008 tot eind 2021 werd An daarnaast ook deeltijds actief als kernlid van Constant en combineerde dat collectieve werk met haar eigen onderzoeksvragen. Constant is een organisatie voor Kunst en Media in Brussel sinds 1998. Constant kiest exclusief voor vrije software gereedschappen en licenties, en focust op het creëren van collaboratieve praktijken, waarbij feministische theorie als methodiek wordt ingezet.

Zoveel honderden kunstenaars, techno-activisten, tinkerers, creatievelingen, academici en kritische initiatiefnemers heeft An dankzij Constant mogen ontmoeten, in binnen- en buitenland. Met veel van hen werkte ze ook samen. Dit parcours heeft haar als mens en kunstenaar diepgaand gevormd. Grote dank aan iedereen in de Constant Galaxy!

Een ongewone brug

Mediakunst en computerwerk gingen hand in hand met wekelijkse bezoeken aan het prachtige Zoniënwoud, de groene long van Brussel. Tijdens de cursus natuurgids met NGZ begon ze ook elke boom eindelijk te kunnen herkennen en te voelen. Ze ontdekte dat ze levende wezens zijn, elk heel verschillend. Ze begon actief te luisteren naar hoe de wind met hun bladeren speelt en hoe de muziek anders klinkt in een populier dan een beuk. Ze besefte dat het dankzij hen is dat ze kan leven, en elk moment in en uit kan ademen. Haar respect groeide en werd immens.

Toen ook meditatie haar pad kruiste dankzij Jan Geurtz, reiki dankzij Lut Lemmens, en sjamanisme dankzij Frank Coppieters en Kathy Melcher, werd duidelijk dat ze zich in twee heel verschillende werelden bevond: die van de technologie en die van de spiritualiteit. Het duurde enkele jaren voor ze de kloof tussen beide wist te overbruggen. Anaïs Berck is er het resultaat van – sinds 2019.