DiVersions online

[EN] When organic trees meet the data tree will be presented as part of the online exhibition DiVersions, organised by Constant. In seven on-line installations, artists show how digital collections of cultural institutions could welcome very different and even opposing views. Decolonial and intersectional perspectives call for a rethinking of on-line cultural heritage. What if we would arrange otherwise, invent material ways to move with data and listen to metadata’s uncertainties?

The opening will take place on Thursday 25 June 2020 at 17h. Visit the expo: https://di.versions.space/

Scenography: Mia Melvær and Cristina Cochior. DiVersions is a project initiated by Constant, Association for Art and Media, in collaboration with UGent – Department of Educational Studies, Department of Educational Studies, Werkplaats immaterieel erfgoed, VIAA/PACKED – Expertisecentrum Digitaal Erfgoed, RoSa – Kenniscentrum voor gender en feminisme. The second version of the DiVersions publication will be published in December 2020.

Image: Zoumana Meïté, Martino Morandi, A New Fire Ceremony (2019)

[FR] Quand les arbres organiques vont à la rencontre de l’arbre binaire sera présentée dans le cadre de l’exposition en ligne DiVersions, organisée par Constant. Dans sept installations en ligne, les artistes montrent comment les collections numériques des institutions culturelles peuvent accueillir des points de vue très différents, voire opposés. Les perspectives décoloniales et intersectionnelles demandent de repenser le patrimoine culturel en ligne. Et si nous en décidions autrement, si nous inventions des moyens matériels de se déplacer avec les données et si nous écoutions les incertitudes des métadonnées ?

Le vernissage aura lieu le jeudi 25 juin 2020 à 17h. Visitez l’expo: https://di.versions.space/

Scénographie : Mia Melvær et Cristina Cochior. DiVersions est un projet initié par Constant, Association pour l’Art et les Médias, en collaboration avec UGent – Department of Educational Studies, Werkplaats immaterieel erfgoed, meemoo – Vlaams Instituut voor het Archief, RoSa – Kenniscentrum voor gender en feminisme. La deuxième version de la publication DiVersions sera publiée en décembre 2020.

Image : Zoumana Meïté, Martino Morandi, Une nouvelle cérémonie du feu (2019)

[NL] Wanneer organische bomen de binaire boom ontmoeten maakt deel uit van de online tentoonstelling DiVersies, georganiseerd door Constant. Aan de hand van zeven installaties laten kunstenaars zien hoe digitale collecties van bijvoorbeeld musea heel verschillende en zelfs tegengestelde perspectieven zouden kunnen verwelkomen. Dekoloniale en intersectionele perspectieven vragen om een andere toekomst voor cultureel erfgoed. Wat als we opnieuw ordenen, luisteren naar algoritmes en twijfelende metadata aan het woord laten?

De opening vindt plaats op donderdag 25 juni 2020 om 17u. Bezoek de expo: https://di.versions.space/

Scenografie: Mia Melvær en Cristina Cochior. DiVersies is een project geïnitieerd door Constant, vereniging voor kunst en media, in samenwerking met de UGent – Vakgroep Onderwijskunde, meemoo – Vlaams Instituut voor het Archief, Werkplaats immaterieel erfgoed en RoSa – Kenniscentrum voor gender en feminisme. In december 2020 verschijnt de tweede versie van de gelijknamige publicatie.

Afbeelding: Zoumana Meïté, Een nieuwe vuurceremonie (2019)

[ES] Cuando los árboles orgánicos encuentran al árbol binario forma parte de la exposición online DiVersions, organisada por Constant.

La inauguración tendrá lugar el jueves 25 de junio de 2020 a las 17h. Para visitar la exposición: https://di.versions.space/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *